Video nadzor je veoma popularno sredstvo da se na neki način obezbedi imovina, tačnije stavi pod budno oko sistema koji će beležiti svaki korak koji „sutra“ može biti od velikog značaja ukoliko se nešto dogodi. Svako će pronaći razlog u odnosu na svoje potrebe, ono što je svima zajedničko je želja da određeni prostor što bolje vide i imaju odličan pregled situacije. Naravno tu dolazimo do raznih klasifikacija opreme za video nadzor. Postoje niskobudžetni proizvođači opreme za video nadzor pa sve do onih premium varijanti.

Ne mora da znači da je najskuplje uvek najbolje, sve zavisi od potreba. Postoje situacije gde je potreba za kvalitetnom opreme neizbežna, a postoje i one kada nije potrebno imati snimak sa baš visokom rezolucijom. Poenta je uklopiti potrebe sa optimalnim kvalitetom i na taj način izabrati najbolje rešenje. Takođe oprema za video nadzor mora biti kompatibilna međusobno jer u suprotnom neće funkcionisati ili će krajnji rezultat biti loš kvalitet video materijala. Na video nadzor ne treba gledati kao na trošak već kao na investiciju. Ulaganje u video nadzor predstavlja ulaganje u sopstvenu bezbednost, veću sigurnost i u nekoj neželjenoj situaciji znate da ćete imati sve zabeleženo i na taj način moći ćete da dokažete određene događaje.

Video nadzor se u većini slučajeva isplati i to višestruko, upravo iz razloga zbog kog se i ugrađuje. Dakle, ako imate prehrambenu prodavnicu na primer, i primetili ste manjak u pazaru za prethodni mesec a ne znate kako su pare nestale postavite video nadzor i kada se to opet desi možete iz udobnosti svoje kancelarije ili doma da iskontrolišete dešavanja u radnji i saznate gde je problem. video nadzor sam po sebi predstavlja jedan od faktora koji će potencijalne lopove odvratiti od prekršaja koji su naumili da ostvare. Nije isto kada na ili u nekom objektu postoje kamere i kada je sve prepušteno zaposlenima ili slučajnim prolaznicima, pa ako neko slučajno vidi nešto. Ta činjenica će uticati da se procenat verovatnoće da se desi neka krađa znatno smanji.